Despre noi Actorii Portofoliul Cronica Contact

C

r

o

n

i

c

a

Clasicitate și modernism

În peisajul artistic al emigrației românești din Canada, apariția Teatrului “Ars Nova” proiectează o nouă dimensiune într-un spațiu multicultural, o dimensiune a talentului etalat în seara de 4 Aprilie, în spectacolul “Caragiale de ieri și de azi” prezentat la Yorkwood Library. Măiastra baghetă regizorală a artistului Amatto Checiulescu a adus pe scenă o perfectă reeditare a ambianței create de marele nostru dramaturg, cu acea aură patinată și acel superb parfum de mahala pe care probabil numai un român de mult absent din țara o putea realiza.
Prima parte a spectacolului a juxtapus trei dintre cele mai cunoscute schițe ale scriitorului român, legate prin inventivitatea aceluiași talentat artist care semnează și scenografia spectacolului:… “Five o’clock”,… “Amicii”,… “Un pedagog de școală nouă”…Cea de-a doua parte a spectacolului a oferit publicului una dintre perlele comediei românești, piesa “O noapte furtunoasă” a geniului dramaturgiei noastre I. L. Caragiale, într-un cadru simplu și eficient, sugerând mai curând decât reliefând atmosfera periferiei de la începutul secolului trecut, cu figurile parcă desprinse dintr-o Commedia dell’arte... Regia semnată Amatto Checiulescu a reușit să realizeze acea armonizare a pestrițelor figuri ale lui Nenea Iancu la peisajul social al secolului XXI, într-un cadru în care micile inadverțente datorate regiei de culise în special nu au impietat asupra unei reprezentații de ținuta. Aceasta în ciuda faptului că echipa “Ars Nova” este alcatuită într-o substanțială proporție din amatori, în ciuda unui public puțin participativ.
Dacă ar fi să definim în numai două cuvinte reprezentația trupei “Ars Nova”, acelea ar fi clasicitate și modernism.

Mihaela Cudalbu
Apărută în “Faptu Divers”, Toronto - 16 aprilie 2003


“Take, Ianke și Cadîr”,
compania Ars Nova, Betty Oliphant Theatre
- note de spectator neavizat -

Atacând curajos, la numai cea de-a doua performanță din istoria companiei, o bucată evident mai complexă din punct de vedere al registrului artistic decât piesa de debut (“O noapte furtunoasă”), trupa nășită și crescută sub aripa directorului Amatto Checiulescu etalează o evidentă creștere artistică, pe fondul unei versatilități surprinzătoare pentru o echipă de amatori aflați, înca, la primii pași. Acestea sunt premizele pe baza cărora vom analiza spectacolul, și nu prin aducerea în discuție a unor nume ca Giugaru, Cazaban, Finteșteanu sau Sică Alexandrescu pe care, din motive de vârsta, doar o minoritate a românilor interesați actualmente de fenomenul teatral au avut ocazia de a-i urmări vreodată…
Scenografia clasică, lipsită de stridențe, se constituie într-un cadru adecvat derulării dramatice. Tradiționalismul scenografic este fericit completat de jocul de lumini care poleiește târgușorul cenușiu într-o lumină de consistență fauvistă, fapt care conferă peisajului o doză suplimentară de oniric. La rândul ei, regia muzicală ne readuce cu precizie la locul geografic și cultural, ca și la momentul, respectiv. Un cuvânt aparte se cuvine a fi dedicat mișcării scenice plină de inventivitate și dinamism, cu ruperi de ritm și direcție care se încadrează organic în mai sus amintita mișcare de carusel, trădând pe marele balerin care continuă să vibreze în personalitatea complexă a regizorului.
Trebuie să mărturisesc că sentimentul pe care l-am încercat urmărind noua producție a companiei teatrale Ars Nova a fost nu unul de participant la un simplu eveniment teatral, ci de invitat de gală la o autentică sărbătoare comunitară. Aplauzele entuziaste ale audienței, ca și ovațiile din final, nu fac decât să valideze această opinie.

Sorin Finchelstein
Revista “Românul-Canadian”


CONTRAPUNCT ÎN COTIDIAN
CURAJUL DE A FI ARTIST

Am fost dintotdeauna fascinată de muzicienii, balerinii, sau actorii care nu s-au lăsat intimidați de valoroasele performanțe ale înaintașilor, ci au încercat o nouă interpretare, proprie temperamentului lor artistic… Am considerat deci că punerea în scenă, în afara granițelor României, cu o echipă de teatru formată în majoritate din artiști amatori, a unei piese complexe și dificil de jucat, care a văzut lumina rampei de-a lungul anilor în România în interpretarea unor artiști cunoscuți, a reprezentat nu numai un gest de generozitate, dar și de curaj…Dorința de a traversa o asemenea experiență a stimulat cred curajul de a alege această piesă dificil de jucat. Am salutat cu bucurie hotarârea teatrului Româno-Canadian “Ars Nova” de a ignora toate barierele și de a monta cunoscuta piesă din dramaturgia românească interbelică, “Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa.
Am asistat în 2003 la primul spectacol al teatrului Româno-Canadian cu dramatizarea câtorva schițe de Caragiale și cu piesa “O noapte furtunoasă”. Am remarcat de atunci preocuparea direcțiunii trupei pentru detalii ca prezentarea grafică a programelor de sală, organizarea pauzelor cu cafea și biscuiți, sau ilustrațiile muzicale dintre acte. Aceeași rigoare a devenit între timp eticheta de profesionalism a teatrului, acum companie cu statut de societate non-profit. Alegerea, printre altele, a locului reprezentației, o elegantă și autentică sală de teatru, utilată cu echipamentul tehnic necesar, a contribuit la succesul spectacolului…
Scenografia concepută de directorul artistic al trupei, Amatto Checiulescu, a complementat în chip fericit regia piesei. Am recunoscut personalitatea lui Amatto în micile lui “glume” regizorale: mișcările lui Tache și Ianke în jurul gărdulețului din gradină, sau fuga în jurul copacului din scena finală…
Muzica înaintea ridicărilor de cortină, rafinată și de bun gust, a contribuit la completarea ambianței.
Este evident că teatrul Româno-Canadian “Ars Nova” este în plină ascensiune profesională. Nu putem decât să ne bucurăm de progresele lui, atât pe plan organizatoric cât și artistic și să mulțumim pentru curajul și devotamentul cu care echipa a muncit la realizarea spectacolului. Prestația trupei a fost o reușită și vom urmări în continuare, cu plăcere și interes, viitoarele ei producții.

Veronica Pavel Lerner
Publicată în revista “Observatorul”, Montreal


“Take, Ianke și Cadîr”
la Toronto

Nevoia proprie de exprimare pe tarâm artistic, alături de necesitatea conectării comunității românești din Toronto la cultura de acasă, au pregătit și determinat nașterea teatrului “Ars Nova”. O echipă de amatori cu o conducere profesionstă și animată de tentația unor proiecte teatrale ambițioase au facut ca, în primavara anului 2002 sa înceapă repetițiile (n. red.: în condiții precare, trupa fiind tolerată în spațiul unei case de cultura aparținând altei naționalități) și, în 2003 să se producă prima ieșire în public: spectacolul “O noapte furtunoasă” după ce s-a încercat o primă cunoștință cu personajele caragialiene printr-un colaj de “momente și schițe”…
Sâmbată, 21 februarie a avut loc, bucurându-se de mult succes, premiera piesei “Take, Ianke și Cadîr”. &În distribuție: Amatto Checiulescu (Take), Lucian Fetilă (Ianke), Dan Fâșie (Cadîr), Iulia Fetilă (Ana), Andrei Zodian (Ionel), Camil Coajă (Ilie), Iuliana Cozma (Baba Safta).

Mircea Radu Iacoban
Publicată în revista “Teatrul azi”, Iași, nr. 4-5 2004

Pledoarie pentru teatrul românesc:
«Take, Ianke și Cadîr»
se joacă simultan la București și Toronto

Câtiva amici cărora le-am mărturisit recent că vreau să văd piesa « Take, Ianke și Cadîr » cu trupa « Ars Nova » din Toronto mi-au replicat cu mirare sinceră: «Păi ce, n-ai mai văzut piesa asta?». Sigur că am mai văzut-o. Cu Naționalul din București. Și cu cel din Iași. Iar dacă aș fi fost acum în Capitală nu aș fi ocolit piesa de rezistență a stagiunii, care este chiar opera lui Victor Ion Popa, « Take, Ianke și Cadîr », cu o distribuție regală: Radu Beligan, Gheorghe Dinică și Marin Moraru. Spectacolul pe care l-am văzut la Toronto pe 21 februarie - și oriunde în altă parte ar fi fost - oferă un răspuns la întrebarea amicilor mei. Teatrul nu este ca turismul - în fond, de ce să vizitezi Calafatul de două ori? - ci o eternă reîntoarcere, un mit de trecere în care caracterele se remodelează și esențele se adâncesc constant cu o subtilitate abia perceptibilă. Iată de ce mă consider privilegiată că am revazut piesa. O realizare extrem de dinamică, plină de originalitate, un moment de artă luat în serios de trupa « Ars Nova »…
Mișcarea scenică, decorurile și costumele, viziunea scenică, toate împreună au reusit să reconstituie parfumul epocii. O epocă pe cât de îndepărtată, pe atât de actuală. O piesă bine aleasă în contextul comunității românești din Canada. O piesă care pune în discuție prejudecăți și metehne colective, care pune la zid tirania majorității, care nu cruță prostia, și care glorifică inocența și bunătatea romantică. Un succes al trupei « Ars Nova » și un câștig pentru publicul spectator.

Luiza Mureseanu
Publicată în revista “Pagini Românești”, Montreal – Martie 2004


Ecouri pe Internet

Încă o reprezentație a Teatrului “Ars Nova” a adus din nou pe scena sălii “Betty Oliphant din Toronto eroii piesei “Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa în seara de 17 aprilie ora 6.30 pm. Cu o singură schimbare, distribuția alcatuită din Amatto Checiulescu-Take, Lucian Fetilă-Ianke, Dan Fâșie-Cadîr, Iulia Fetilă-Ana, Călin Herțeg-Ionel, Iuliana Cozma-Baba Safta, Camil Coajă-Ițic a demonstrat că dăruirea artistică, talentul și munca sunt elementele determinante ale progresului în orice formă de artă. Maturitatea cu care au fost construite personajele, curgerea firească a întregului conflict, au făcut ca imensul salt de la jocul de amatori la profesionismul afișat să pară simplu. În realitate, sunt la mijloc ore și ore de repetiții și pasiunea actorilor care au dat viață uneia dintre cele mai frumoase piese românesti. Dacă ar trebui să facem o comparație cu premiera din 21 februarie, tot pe scena “Betty Oliphant”, cea de-a doua reprezentație a câștigat în valoare artistică; personaje bine conturate, fluentă, prezență de spirit, iată câteva din atuurile cu care “Ars Nova” a ținut în priză un public mai puțin numeros decât la premieră, dar extrem de participativ. O mențiune pentru prezența actorului Călin Herțeg, un Ionel de o sensibilitate și rafinament care s-au combinat perfect cu prezența delicată a Iuliei Fetilă.
Cât despre planurile de viitor ale trupei conduse de talentatul artist Amatto Checiulescu, toamna acestui an va aduce o nouă premieră, piesa “D’ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, de asemenea se are în vedere punerea în scenă a uneia dintre inspiratele “Chirițe” ale lui Vasile Alecsandri. Ceea ce ar folosi echipei “Ars Nova” este susținerea financiară fără de care arta nu poate supraviețui într-o societate modernă. Iată de ce “Ars Nova” multumește nu numai celor care i-au ajutat până acum în realizarile lor, dar și celor care vor avea întelegerea și puterea financiară de a susține un edificiu al culturii românești pe pamânt canadian. Căci întotdeauna puțin a însemnat mai mult decât nimic.

Mihaela Cudalbu
Postata pe www.arcweb.ca


Ceea ce ați citit în această pagină nu este decât un extras al numeroaselor elogii pe care Compania Româno-Canadiană de teatru le-a înregistrat în urma spectacolului cu piesa “Take, Ianke și Cadîr”. Alte cronici au apărut în numarul din 24 februarie al revistei toronteze “Faptu’ Divers” sau citate în emisiunea “Știri din diaspora” din 23 februarie 2004 pe postul Radio România International, ambele semnate de Dan Micu. Trupa “Ars Nova” promite că acesta nu este decât un episod dintr-o epopee culturală cu “va urma…”

Alex Belchița Adrian Oțoiu Alice Rîmniceanu Amatto Checiulescu Andreea Diaconescu Andrei Zodian Călin Herțeg Camelia Dan Camil Coajă Dan Fâșie Dan Micu Ioana Belchița Iulia Cozma Lucian Fetilă Marina Rîmniceanu Mihai Cozma Mihaela Zamfir Nicolas Popescu Paula de Candia Rareș Bunea Relu Georgescu Stefan Lipoczi

Sus
Copyright © 2003-2014 Ars Nova Theatre - All rights reserved